Oldal kiválasztása

Mi is az a Buyer Persona?

A persona egy fiktív személy, aki a célközönséged konkrétan meghatározott képviselője. Meghatározásához alapos piackutatásra és pontos információkra van szükségünk. 

A pontos létrehozáshoz pontokba kell szednünk az ideáli vevő tulajdonságait, szükségleteit, problémáit, erősségeit, gyengeségeit. Annak érdekében, hogy megfelelő tartalmat és hirdetéseket tudjuk megalkotni, szükségünk lesz a fent említett elemek meghatározására. 

A persona meghatározása nem egyenértékű a kategória meghatározásával. Például tudunk úgy kategorizálni, hogy valaki Skodás, tehát évtizedek nem pártol el ettől amárkától, vagy csak Androidos telefont hajlandó vásárolni. Ezzel szemben a personánk a célcsoportunk egy konkrétan azonosítható személye, akinek ismerjük a szokásait, családi állapotát, hobbiját, munkakörét, tudjuk, hogy milyen autóval jár.

Minél több információnk van a fiktív személyünkről, annál komplexebben tudjuk meghatározni a célcsoportot.

Hogyan segít a vállalkozásodnak a Buyer Persona? 

A piac bármelyik tartományában is helyezkedjen el a vállalkozásod tudnod kell, hogy kinek akarsz értékesíteni, meg kell határozni a célpiacot. 

Találkoztunk már olyan cégvezetővel, akinek erre az volt a válasza, hogy az „ő terméke mindenkinek kell.” Nem biztos, hogy létezik olyan termék, amire 18-65 év között az ismert univerzum minden tagjának szüksége lenne.

A persona segít megismerni az ügyfelek szokásait, részletesebb belátást nyerhetünk a napi rutinjukba, így valóban releváns kommunikációt indíthatunk és nem csak egy átlagos vállalkozás leszünk általános tartalommal.

Persona felépítése

Alaposan gondol át mit szeretnél értékesíteni, milyen terméket vagy szolgáltatást. Bőven szánj időt a persona megalkotására, ugyanis ez alapozza meg a jövőben a kommunikációt, platformokat és az egész startégiát. 

Az alábbi elemeket érdemes figyelembe venni a persona megalkotásánál:

1. Nevezd meg 

Ha nevet adunk a persona-nak, akkor valóságosabbá válik a fiktív személy. 

Nevezzük el Sándornak 

2. Demográfiai adatok

Határod meg az életkorát, nemét, jövedelmét, lakóhelyét, iskolai végzettségét, családi állapotát, munkahely, beosztás.

Sándor 37 éves férfi, aki egy nagyvárosban élő vállalkozó. Kettő gyermeke van, ezért családi autóval jár, jelenleg 3 ember foglalkoztat főállásban. Kávégépek szervizelésével és értékesítésével foglalkozik. 

3. Célok

Határozzuk meg a potenciális vásárló céljait és azt, hogyan tudunk segíteni abban, hogy elérje.

Szeretné vállalkozását fejleszteni, ezért szüksége van egy weboldalra, amely marketingszemlélettel készül és segít a kávégépek és kávék forgalmazásában. Keresi az új lehetőséget, annak érdekében, hogy bővülni tudjon. 

4. Kihívások

Milyen kihívásokkal találkozik az életben és hogyan tudunk segíteni megoldani azokat?

Nem ismeri tudja milyen úton induljon el, milyen stratégiát alkalmazzon, kivel készíttesse el a weboldalt, hogy az tényleg hatékonyan működjön. 

Sándor problémájára egy teljeskörű marketingszolgáltatás tudunk ajánlani. Olyan webáruház tervezünk és fejlesztünk neki, aminek segítségével valóban eléri a kitűzött célt. 

5. Értékek

Kutassuk fel azokat az értékeket, amelyek segítségével az értékesítést tudjuk erősíteni.  

Jól kommunikál, nyitott az újdonságokra, kikéri a szakértők véleményét, ha valamilyen témában nem 100%-ig biztos. 

6. Negatívum

Találjuk meg azokat a problémákat, amelyek gátolják az értékesítést.

Nagyon elfoglalt, ezért a találkozókat és megbeszélés időpontokat nehéz összeegyeztetni.

Valós adatok beépítése

Ne állj meg egy persona megalkotásánál, készíts 2-3 persona vázlatot. Ahhoz, hogy teljes képet kapj szükséged van valós adatokra is, nem csak a te elképzelésedre. 

Számos piackutató cég tud komplex (kvantitatív és kvalitatív elemeket tartalmazó) megoldást biztosítani a vállalkozásodnak, de a KKV szektorban ez túl nagy befektetés lenne. Egy ilyen kutatás gyakran meghaladja a 2-3 millió forintot is.   

Ha rendelkezünk már látogatókkal, olvasókkal, ügyfelekkel, akkor óriási segítséget nyújthat a Facebook Audience Insights és a Google Analytics. 

Facebookon magyarul Célközönség Elemzési Adatként fogod megtalálni.

Ezt az eszköz a Facebook hirdetéskezelőjében tudod elérni. Ha még nem rendelkezel ilyen felülettel, akkor itt tudsz ingyenesen regisztrálni. 

(Ahhoz viszont, hogy legyenek elemzési adatok, szükség van hirdetésekre)

Itt kettő opció közül tudsz választani. Értelemszerűen, ha van már Facebook oldalad, akkor érdemes azt választani.

Ezt követően az alábbi felületen tudsz részletesebb adatokat kinyerni.

Az új célközönség megalkotásánál olyan szűrőket tudunk beállítani, aminek a segítségével folyamatosan tudjuk szűkíteni a célcsoportot. 

Néhány példa, hogy milyen adatokat tudunk kinyerni a rendszerszerből:

 • Demográfiai adatok (nemek megoszlása és korcsoport)
 • Milyen Facebook oldalakat kedvelnek
 • Végzettségi szint
 • Földrajzi elhelyezkedés

Google Analytics

  A Facebookhoz hasonló elemzéseket tudunk végrehajtani a Google Analytics-ben.

   Hol hozz létre personát? 

   Leegyszerűbb módja, ha fogsz egy papírt és egy tollat és nyugodtan elvonulsz a gondolataiddal. Digitális módon is van rá lehetőséged, például a canva.com-on, Photoshopban, vagy akármilyen online persona készítő szoftveren.

   Valami hasonló eredményt kell kapnod a Buyer Persona elkészítése után:

   Remélem a cikk végére sikerült elérnem, hogy rászánd az időt a saját Buyer Personad/Parsonák megalkotására. Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy ez lesz a marketingstratégiád alapja. 

   Fontos! Minél több infromációval rendelkezel az ügyfelekről, annál jobb personát tudsz készíteni, ezért a folyamatos frissítés elengedhetetlen. Néhány hónap elteltével egy új kampány indításánál rögtön tudni fogod, hogy mit kommunikálj a vásárlók felé. 

   Amennyiben maradt benned kérdés, írj nekünk bátran és segítünk.